oktober 2017

Liten lammestek med deilig tilbehør

Nå på høsten er det lite som slår en deilig lammestek i mine øyne, det er virkelig en av mine favorittmiddager (ja, jeg har mange favorittmiddager, hehe). Spesielt er jeg glad i å lage et helt lår i ovnen og bruke ca en hel dag på det for og så invitere gjester til middag, men når vi kun er to så blir det rett og slett for mye mat. Da er det genialt med en mindre stek, det tar også litt kortere tid. Lukten som brer seg i hele huset når steken står i ovnen, ah! Jeg får vann i munne jeg nå, og lyst til å lage det igjen snarest! Om du synes det er like godt som jeg så kan jeg definitivt anbefale dette og med tilbehøret også, det ble ikke mye rester hos oss for å si det sånn (selv om jeg håpet på at det skulle være igjen iallefall bittelitt som jeg kunne småspise på utover søndagen dagen etter ;) ) Beregn god tid, det blir best langtidsstekt synes jeg - vår lille stek tok i overkant av 2 timer på 100 grader.

Du trenger:

  • 7-800 gram surret lammestek
  • Rosmarin, salt og pepper, hvitløk og olje

Start tidlig (gjerne kvelden før!) med å gni inn steken med salt og pepper og litt olje. Ha også på rosmarin, bruk gjerne fersk. Bruk hvitøkspresse og skvis ut et par hvitløksfedd som du også gnir inn i kjøttet. Ha steken i en ildfast form og la denne stå i kjøleskapet så lenge du har tid, husk å ta den ut av kjøleskapet i god tid før du skal begynne stekingen slik at den er nærmere romtemperatur. 

Sett ovnen på 100 grader. Brun steken i litt smør i en varm stekepanne og ha den tilbake i formen sin. Når ovnen er varm setter du inn steken med steketermometer (Ha bittelitt vann i den ildfaste formen og noen hvitløksfedd med skallet på). La steken stå til termometeret viser 65 grader for rosa stek eller 70 grader for medium stek. Nå kan du begynne å tenke på tilbehøret, det er iallefall greit å gjør dette klart.

Tilbehør:

  • Pastinakk
  • Gulrot
  • Perlepoteter (eller andre småpoteter)
  • Fylte portobellosopp

Skrell og skjær gulrot og pastinakk i staver, ha de i en ildfast form med litt olje, salt og pepper.

Ha potetene i en ildfast form, også med litt olje, salt og pepper - samt litt fersk rosmarin. 

Fylte portobellosopp: Ta ut stilken under soppen og legg de i en liten ildfast form med undersiden opp, da blir det nesten som en liten skål som du kan fylle med godsaker. Ha i en bitteliten dæsj smør. Riv parmesan eller annen smaksrik ost og bland osten med bittelitt revet sitron og fyll soppene med ost/sitron blandingen. Salte og pepre litt.

Når steken har nådd ønsket temperatur tar du den ut av ovnen og lar den få hvile til resten av tilbehøret er ferdig. Skru ovnen opp på 220 grader og sett inn potetene og grønnsakene, disse tar lengst tid. Når de er ca halvveis ferdig kan du sette inn de fylte soppene, gjerne på en rille under dersom du ikke har plass til alt på samme 'etasje'. Når steken har sluttet å øke i temperatur kan du dekke den løst til med litt folie slik at den holder litt på varmen, uten å steke lenger. 

Dersom du ønsker saus kan du bruke stekesjyen som er igjen i den ildfaste formen, ha denne i en kjele og klem ut innholdet av de stekte hvitløksfeddene i sausen. Bland godt og smak til med salt og pepper, evt litt fløte og mer rosmarin. 

Server gjerne med en deilig rødvin og bare nyt <3

Tyttebærsyltetøy

Er det fremdeles tyttebær i skogen? Ikke vet jeg, for i år, for første år på så lenge jeg kan huske har jeg ikke kommet meg ut i skog og mark for å høste inn både sopp og bær. Ifølge SoMe så er det iallefall fortsatt sopp ute så da tenker jeg de røde små bitre bærene også er å finne der ute. Jeg jukset i år og kjøpte et fint spann med bær fra butikken, for tyttebærsyltetøy MÅ jeg ha til enkelte matretter og da spesielt til julematen. Det syltetøyet man får kjøpt ferdig i butikken synes jeg ikke er spesielt godt, det smaker bare sukker og et hint av bær. Dessuten synes jeg det er hyggelig å lage selv og jeg lager alltid mer enn til eget forbruk og da er det kjempekoselig å gi bort et glass eller to også. Det beste er kanskje å bare fryse bærene som de er og så ta ut det man trenger og sukre etter smak etterhvert som man trenger det, men fryseplassen vår er noe begrenset så jeg ville lage syltetøy som man koker, det er veldig holdbart og da trenger jeg heller ikke tenke på hvor mye jeg må ta ut og tine til hvert måltid.

Jeg kjøpte altså ett spann i butikken, det var på ca 650 gram og jeg startet med 2 dl sukker og bittelitt vann i kjelen. Jeg lot dette koke til sukkeret var smeltet og at bærene saftet seg godt og jeg klemte litt på bærene underveis men beholdt en del hele bær også. Etter ca 10 minutter koking smakte jeg til med mer sukker til jeg var fornøyd, det er jo smak og behag hvor mye sukker man ønsker men jeg prøver å holde det på et minimum. Dersom syltetøyet ikke blir stivt nok kan du ha i litt pektin, det gjort jeg, da holder det seg enda lenger. 

Når du er fornøyd med både smak og tykkelsen har du det varme syltetøyet over i steriliserte glass, ha på lokk med en gang og la det avkjøle seg. I uåpnet glass holder det seg i alle fall til neste høst - da skal jeg ut i skogen og plukke selv (og da kan jeg bruke båndet jeg pyntet glassene med, med litt bedre samvittighet ;) )

, Oslo

Velkommen til Helmetrocks Kitchen! Bloggen min vil i hovedsak handle om mat, derav navnet. Jeg elsker å kokkelere og eksperimentere på kjøkkenet og prøver hele tiden å finne frem til gode og sunne - men smakfulle og retter. Håper du vil finne inspirasjon hos meg til å prøve noe nytt Følg med!

hits