Preservering

Tyttebrsyltety

Er det fremdeles tyttebr i skogen? Ikke vet jeg, for i r, for frste r p s lenge jeg kan huske har jeg ikke kommet meg ut i skog og mark for hste inn bde sopp og br. Iflge SoMe s er det iallefall fortsatt sopp ute s da tenker jeg de rde sm bitre brene ogs er finne der ute. Jeg jukset i r og kjpte et fint spann med br fra butikken, for tyttebrsyltety M jeg ha til enkelte matretter og da spesielt til julematen. Det syltetyet man fr kjpt ferdig i butikken synes jeg ikke er spesielt godt, det smaker bare sukker og et hint av br. Dessuten synes jeg det er hyggelig lage selv og jeg lager alltid mer enn til eget forbruk og da er det kjempekoselig gi bort et glass eller to ogs. Det beste er kanskje bare fryse brene som de er og s ta ut det man trenger og sukre etter smak etterhvert som man trenger det, men fryseplassen vr er noe begrenset s jeg ville lage syltety som man koker, det er veldig holdbart og da trenger jeg heller ikke tenke p hvor mye jeg m ta ut og tine til hvert mltid.

Jeg kjpte alts ett spann i butikken, det var p ca 650 gram og jeg startet med 2 dl sukker og bittelitt vann i kjelen. Jeg lot dette koke til sukkeret var smeltet og at brene saftet seg godt og jeg klemte litt p brene underveis men beholdt en del hele br ogs. Etter ca 10 minutter koking smakte jeg til med mer sukker til jeg var fornyd, det er jo smak og behag hvor mye sukker man nsker men jeg prver holde det p et minimum. Dersom syltetyet ikke blir stivt nok kan du ha i litt pektin, det gjort jeg, da holder det seg enda lenger. 

Nr du er fornyd med bde smak og tykkelsen har du det varme syltetyet over i steriliserte glass, ha p lokk med en gang og la det avkjle seg. I upnet glass holder det seg i alle fall til neste hst - da skal jeg ut i skogen og plukke selv (og da kan jeg bruke bndet jeg pyntet glassene med, med litt bedre samvittighet ;) )

Eplesmr

Jeg har ftt s mange epler av svigerfar at jeg har ikke helt visst hva jeg skulle lage av alt sammen! Hittil har jeg laget eplemost og eplemos og eplekake, og gitt bort en hel del, men fortsatt er det flere breposer igjen. Noen ideer har jeg jo, men det er litt begrenset hva jeg bde har tid og plass til. I tillegg er mannen her i huset ikke spesielt begeistret for verken eplesyltety eller epler i seg selv s jeg trlet internett etter gode ideer. Jeg vil jo ikke mtte kaste disse fine eplene fra svigerfar! 

S, hva lager jeg? Som kan falle i smak hos mannen og egne seg som fin gave i julekurver til jul? EPLESMR! Det er ikke smr i denne oppskriften, med etter lang tids koking blir eplene, ja, myke som smr. Og etter enda lengre tids koking blir de karamellisert av sukkeret og vips har vi en epleoppskrift mannen ogs ble begeistret for. Det tar lang tid, s jeg satte av en hel kveld, men mye gjr seg selv s det er ikke akkurat timesvis med jobb heller. Lukten som brer seg fra kokingen er himmelsk og jeg fikk rene julestemningen 😍 Har du epler tilgjengelig: lag denne!! Fantastisk god, du kan ha den med yoghurt, p muslien din, p skiva... og det er en veldig fin vertinnegave 😊



 

Du trenger:

  • 1 kg epler
  • 3 dl eplejuice
  • 200 g brunt sukker
  • 1-2 ss agavesirup eller lnnesirup
  • 1 ss kanel
  • 1/2 ts malt neĺlik
  • 1/4 ts allehnde

Slik gjr du:

Skrell og skjr eplene i jevnt store biter uten kjernehus. Ha de i en kjele med eplejuicen og kok opp. La de koke under lokk p svak varme til de blir mre. Kjr eplene med stavmikser til du fr en glatt masse. Ha i sukker (smak gjerne til) og krydder og la s blandingen smkoke til massen tykner. Nr sukkeret karamelliserer seg blir det tykkere og du fr eplesmr. 



 

Dette tar tid, gjerne noen timer, men flg med og rr med jevne mellomrom s det ikke svir seg.

Ha det ferdige eplesmret p varme, steriliserte glass og skru p lokket fr du avkjler de. Avkjlt holder eplesmret seg godt oppbevart kjlig og mrkt i ett r 😍



Del gjerne flere ideer med hva jeg kan gjre med alle eplene! 😊

#matglede #preservering #eplesmr #epler # norskeepler #matauk #konservering 

Plommelikr

S heldig som jeg er har jeg allerede ftt en god btte med modne sommerplommer fra svigerfar. Uheldigvis er jeg allergisk og kan ikke nyte disse bare som de er, men de kan jo ikke g til spille av den grunn! Det er jo s masse godt lage av plommer, og jeg har laget plommesyltety med kanel og plommesaft, kjempegodt begge deler! :-) 

I tillegg har jeg lagt plommelikr! Denne tar ca 3 mneder lage s jeg regner med kunne by p deilig hjemmelaget plommelikr til jul! Kanskje til og med blir det en liten flaske eller to i gavekurvene, det er jeg ganske s sikker p at faller i smak! Detner kjempelett, s har du plommer tilgjengelig s er det bare sette i gang :-)




 

Slik gjr du:

Du trenger et stort Norgesglass eller lignende, s lenge det er tett, det er aller viktigst. Steriliser glasset ved vaske og skylle det godt og ha det i ovnen p 100 grader til det er trt. Det er metoden jeg bruker og jeg har enda aldri hatt problemer med holdbarheten p det jeg lager. Denne gangen brukte jeg et glass som rommer 1 liter.

Skyll og rens plommene for eventuelle stilker. Del plommene i to og ha de i det steriliserte glasset, fortsett til det er fullt og ha med ca 6 steiner. Fyll s p med sukker til det er fullt. Til slutt heller du oppi vodka, ogs til glasset er fullt. Bruk 60% dersom du nsker en sterk likr eller 40% for en mildere variant. Plommene safter seg underveis. Nr glasset er fullt skrur du lokket helt tett igjen. S skal dette f st i tre mneder! Vend p glasset en gang i ny og ne.

Etter tre mneder har du ferdig likr! Vel, du m jo sile glasset og ha likren p flaske(r), men ikke kast plommene. Plommene som har godgjort seg i mneder er jo full av godsaker og passer fint som tilbehr til feks vaniljeis. Men husk, bare til voksne, de kalles morobr med god grunn!! 😀😀😀




#matglede #preservering #plommer #likr #hjemmelaget

 

Trking av kantarell i ovn

S, der er jeg tilbake etter en lang, men god pause! Grunnet for mye stress i min hverdag og sykdom i nr familie mtte jeg prioritere bort alt, men n som ting ser bedre ut p alle mter er jeg klar for dele mer av deilige oppskrifter og forhpentligvis inspirere andre til kose seg p kjkkenet! 

N er det jo min favoritt tid p ret, nemlig tiden for hste inn og sanke inn alt naturen har by p av godsaker. Jeg har allerede laget en god del og vil dele dette utover sensommer og hsten, jeg kan friste med plommelikr, plommesaft og eplemost. 

Men frst, trket kantarell! Jeg tok en superkjapp tur p fredag ettermiddag og fant masse fin sopp. Tok en lenger tur igjen i gr og nr vi frst fant skogens gull s fant vi masse! Vi var to stykker og det var mer enn nok for oss begge og mer enn det s i gr kveld tok vi turen opp til svigerforeldre som fikk halvparten av mitt igjen. Enda hadde jeg igjen til to fulle brett trket sopp og en stekepanne med kantareller som skal avkokes og fryses i sin egen kraft 😀 S, kom dere ut i skogen, det er fortsatt MASSE mer der ute, kan vre at jeg selv m ut en tur til! Jeg sier selvflgelig ikke hvor jeg gr, soppsteder er hellige og hemmelige... :-)

Slik gjr du:

Sett ovnen p 50 grader. Rens soppen med en god soppbrste og skjr av nederste del av stilken med rusk og rask. Skjr bort stygge deler av soppen og eventuelle markspiste deler (hele soppen trenger ikke vre markspist). Skjr soppen i tynne skiver eller riv den fint med fingrene. Ha dette utover en stekeplate du har dekket med matpapir, pass p at de ikke ligger for tett. Ha brettet i ovnen med dren p gltt. Jeg bruker en tresleiv for holde dren passe inntil. Nr soppen er helt trr (dette tar en god stund!) lar du den avkjles fr du har den p tette glass. Trket sopp er veldig holdbart og nr du trenger den knuser du den enten som smaksforsterker over det du tilbereder, eller lar de svelle i vann/kraft til de har trukket tilbake vske og nrmer seg sin opprinnelige form. (Man kan jo ogs bruke en fancy trkemaskin eller legge brettene p feks baderomsgulvet, men jeg synes ovnen fungerer utmerket!)


 

#matglede #matauke #hsting #skogensgull #kantareller #sopp #preservering

Hermetiske Prer

Jeg vet om en hage med s mange pretrr og sist jeg var i den hagen s jeg kasser p kasser med innhstet frukt. Og enda var grenene tunge av prer...

Heldige meg har ftt en god del med meg hjem. Men hva kan man egentlig bruke prene til? Syltety? Saft? Kaker?

Jeg kjenner jo bare til ttitalls prer p boks (med mindre man spiser de som de er... hvilket ogs er godt!)

Hermetisering er jo lurt, da vil jeg kunne ha prene til langt utover hsten og vinteren, men jeg ville ogs ha en ny vri p det hele s jeg la til en kanelstang, og jammen ble det godt! Vaniljestang kan ogs fint brukes.

Du trenger:

  • Vann
  • Sukker
  • Prer
  • Evt kanelstang eller vaniljestang

Skrell prene og ta ut kjernehuset. Noen liker ha det i, men jeg foretrekker og ikke ha med de harde bitene.

Del prene i passe biter og ha de i en bolle med kaldt sitronvann mens du skreller og skjrer resten slik at de ikke blir brune

Kok deretter opp vann & sukker, jeg liker begrense sukkerinnholdet nr jeg frst lager hjemmelaget, s for meg holder det med 3-4 dl per liter med vann, dette blir mer enn stt nok. Nr laken koker har jeg i prene og trekker disse til de er mre, tiden avhenger av strrelsen du bruker p bitene. Jeg hadde ganske sm prer som var delt i to og hos meg tok det ca 5 minutter. Nr prene er mre har du disse over i rene varmeglass av nsket strrelse. Gi laken et nytt oppkok og hell s laken over frukten til den dekker. Trk av kanten og skru lokket tett p.

Server de hermetiserte prene med vaniljeis og mrk sjokolade, for eksempel!






Er det noen som har noen gode ideer for hva annet man kan lage av prene?

Det kommer nok flere prer min vei og jeg vil ikke kaste noen av de!

"It is, in my view, the duty of an apple to be crisp and crunchable, but a pear should have such a texture as leads to silent consumption."
Edward Bunyard, 'The Anatomy of Dessert'

#prer #preservering #oppskrift #frukt #hermetisering

Syltede Rdbeter

Om hstener jeg stor fan av g ut i naturen og hente inn rvarene selv og s preservere de, bla ved sylting, safting, trking, hermetisering. Hittil i r har jeg laget en god del av forskjellig og mer skal det bli! S langt har jeg laget kirsebrkompott, kirsebrsyltety, kirsebrsaft (og enda ligger noen br i fryseren som skal bli til deilig kirsebrlikr!), blbrsyltety, eplesyltety, plommesyltety - og syltede rdbeter som i overskriften! Jeg er s heldig ha en en svigerfar med grnne fingre og en bugnende hage s jeg blir forsynt med det ene og det andre av frukt og grnt fra sensommer til senhst! Og alt jeg fr liker jeg preservere p et vis, av det jeg ikke fr brukt opp der og da. Jeg har poser og kasser med frukt og grnt som enda skal trkes og syltes og hermetiseres.

Jeg har lenge hatt noen beter liggende og ikke visst helt hva jeg skulle finne p med de. Det var en rdbete, en gulbete og en polkabete.
Snart er det jo jul (hurra!!) og da passer det jo fint med syltede rdbeter som tilbehr til diverse julemat? Jeg googlet litt forskjellige oppskrifter, ble forvirret og tenkte at jeg fr bare prve selv og la det st til, jeg hadde jo bare 3 stk s det fikk vre et prveprosjekt.

I laken til kun tre beter brukte jeg:
- 1,5 dl vann
- 2 dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- 1,5 ts trket karve

Skylte og vasket de tre sm betene og la de i en kjele med vann og kokte de til de var mre.
Deretter skrellet jeg de (etter avkjling) og skjrte de i passe tykke skiver, litt tykkere enn en halv centimeter.
Hadde ingrediensene til laken (utenom karven!) i en kjele og gav det et oppkok til sukkeret var lst opp.
Avkjlte deretter laken. Hadde betene i et glass sammen med karven og helte over laken til det dekket.
P med tett lokk og s har jeg gjemt unna glasset i et mrkt skap der det skal f st i minst to uker godgjre seg.

Siden jeg brukte 3 forskjellige beter var det i utgangspunkt et festlig syn med flott fargespill i glasset men rdbetene avgir s mye farge at alt vil nok ende opp mrkerdt uansett. Gleder meg til prve resultatet om en uke eller to! Blir det vellykket skal jeg definitivt legge mer rdbeter p glass og kanskje tilogmed variere med andre typer krydder og eddiker :D Og da skal jeg dele flere ideer her.

Det kommer flere innlegg fra matauke / preserveringen etterhvert. M bare f tatt noen skikkelig bra bilder ogs.
Forelpig fr det duge med et mobilbilde av de stakkars 3 betene til koking ;)



OPPDATERING! I gr prvesmakte vi p rdbetene til rets frste julemat - og de var KNALLGODE! Til uken skal jeg definitivt ut og kjpe mer beter og legge p glass, gjr jeg dette n rekker det bli ferdig til og bli rets spiselige julegave fra :)

#mat #oppskrift #spiseligejulegaver #preservering

, Oslo

Velkommen til Helmetrocks Kitchen! Bloggen min vil i hovedsak handle om mat, derav navnet. Jeg elsker kokkelere og eksperimentere p kjkkenet og prver hele tiden finne frem til gode og sunne - men smakfulle og retter. Hper du vil finne inspirasjon hos meg til prve noe nytt Flg med!

hits