Preservering

Tyttebærsyltetøy

Er det fremdeles tyttebær i skogen? Ikke vet jeg, for i år, for første år på så lenge jeg kan huske har jeg ikke kommet meg ut i skog og mark for å høste inn både sopp og bær. Ifølge SoMe så er det iallefall fortsatt sopp ute så da tenker jeg de røde små bitre bærene også er å finne der ute. Jeg jukset i år og kjøpte et fint spann med bær fra butikken, for tyttebærsyltetøy MÅ jeg ha til enkelte matretter og da spesielt til julematen. Det syltetøyet man får kjøpt ferdig i butikken synes jeg ikke er spesielt godt, det smaker bare sukker og et hint av bær. Dessuten synes jeg det er hyggelig å lage selv og jeg lager alltid mer enn til eget forbruk og da er det kjempekoselig å gi bort et glass eller to også. Det beste er kanskje å bare fryse bærene som de er og så ta ut det man trenger og sukre etter smak etterhvert som man trenger det, men fryseplassen vår er noe begrenset så jeg ville lage syltetøy som man koker, det er veldig holdbart og da trenger jeg heller ikke tenke på hvor mye jeg må ta ut og tine til hvert måltid.

Jeg kjøpte altså ett spann i butikken, det var på ca 650 gram og jeg startet med 2 dl sukker og bittelitt vann i kjelen. Jeg lot dette koke til sukkeret var smeltet og at bærene saftet seg godt og jeg klemte litt på bærene underveis men beholdt en del hele bær også. Etter ca 10 minutter koking smakte jeg til med mer sukker til jeg var fornøyd, det er jo smak og behag hvor mye sukker man ønsker men jeg prøver å holde det på et minimum. Dersom syltetøyet ikke blir stivt nok kan du ha i litt pektin, det gjort jeg, da holder det seg enda lenger. 

Når du er fornøyd med både smak og tykkelsen har du det varme syltetøyet over i steriliserte glass, ha på lokk med en gang og la det avkjøle seg. I uåpnet glass holder det seg i alle fall til neste høst - da skal jeg ut i skogen og plukke selv (og da kan jeg bruke båndet jeg pyntet glassene med, med litt bedre samvittighet ;) )

Eplesmør

Jeg har fått så mange epler av svigerfar at jeg har ikke helt visst hva jeg skulle lage av alt sammen! Hittil har jeg laget eplemost og eplemos og eplekake, og gitt bort en hel del, men fortsatt er det flere bæreposer igjen. Noen ideer har jeg jo, men det er litt begrenset hva jeg både har tid og plass til. I tillegg er mannen her i huset ikke spesielt begeistret for verken eplesyltetøy eller epler i seg selv så jeg trålet internett etter gode ideer. Jeg vil jo ikke måtte kaste disse fine eplene fra svigerfar! 

Så, hva lager jeg? Som kan falle i smak hos mannen og egne seg som fin gave i julekurver til jul? EPLESMØR! Det er ikke smør i denne oppskriften, med etter lang tids koking blir eplene, ja, myke som smør. Og etter enda lengre tids koking blir de karamellisert av sukkeret og vips har vi en epleoppskrift mannen også ble begeistret for. Det tar lang tid, så jeg satte av en hel kveld, men mye gjør seg selv så det er ikke akkurat timesvis med jobb heller. Lukten som brer seg fra kokingen er himmelsk og jeg fikk rene julestemningen 😍 Har du epler tilgjengelig: lag denne!! Fantastisk god, du kan ha den med yoghurt, på muslien din, på skiva... og det er en veldig fin vertinnegave 😊 

Du trenger:

 • 1 kg epler
 • 3 dl eplejuice
 • 200 g brunt sukker
 • 1-2 ss agavesirup eller lønnesirup
 • 1 ss kanel
 • 1/2 ts malt neĺlik
 • 1/4 ts allehånde

Slik gjør du:

Skrell og skjær eplene i jevnt store biter uten kjernehus. Ha de i en kjele med eplejuicen og kok opp. La de koke under lokk på svak varme til de blir møre. Kjør eplene med stavmikser til du får en glatt masse. Ha i sukker (smak gjerne til) og krydder og la så blandingen småkoke til massen tykner. Når sukkeret karamelliserer seg blir det tykkere og du får eplesmør.  

Dette tar tid, gjerne noen timer, men følg med og rør med jevne mellomrom så det ikke svir seg.

Ha det ferdige eplesmøret på varme, steriliserte glass og skru på lokket før du avkjøler de. Avkjølt holder eplesmøret seg godt oppbevart kjølig og mørkt i ett år 😍Del gjerne flere ideer med hva jeg kan gjøre med alle eplene! 😊

#matglede #preservering #eplesmør #epler # norskeepler #matauk #konservering 

Plommelikør

Så heldig som jeg er har jeg allerede fått en god bøtte med modne sommerplommer fra svigerfar. Uheldigvis er jeg allergisk og kan ikke nyte disse bare som de er, men de kan jo ikke gå til spille av den grunn! Det er jo så masse godt å lage av plommer, og jeg har laget plommesyltetøy med kanel og plommesaft, kjempegodt begge deler! :-) 

I tillegg har jeg lagt plommelikør! Denne tar ca 3 måneder å lage så jeg regner med å kunne by på deilig hjemmelaget plommelikør til jul! Kanskje til og med blir det en liten flaske eller to i gavekurvene, det er jeg ganske så sikker på at faller i smak! Detner kjempelett, så har du plommer tilgjengelig så er det bare å sette i gang :-)
 

Slik gjør du:

Du trenger et stort Norgesglass eller lignende, så lenge det er tett, det er aller viktigst. Steriliser glasset ved å vaske og skylle det godt og ha det i ovnen på 100 grader til det er tørt. Det er metoden jeg bruker og jeg har enda aldri hatt problemer med holdbarheten på det jeg lager. Denne gangen brukte jeg et glass som rommer 1 liter.

Skyll og rens plommene for eventuelle stilker. Del plommene i to og ha de i det steriliserte glasset, fortsett til det er fullt og ha med ca 6 steiner. Fyll så på med sukker til det er fullt. Til slutt heller du oppi vodka, også til glasset er fullt. Bruk 60% dersom du ønsker en sterk likør eller 40% for en mildere variant. Plommene safter seg underveis. Når glasset er fullt skrur du lokket helt tett igjen. Så skal dette få stå i tre måneder! Vend på glasset en gang i ny og ne.

Etter tre måneder har du ferdig likør! Vel, du må jo sile glasset og ha likøren på flaske(r), men ikke kast plommene. Plommene som har godgjort seg i måneder er jo full av godsaker og passer fint som tilbehør til feks vaniljeis. Men husk, bare til voksne, de kalles morobær med god grunn!! 😀😀😀
#matglede #preservering #plommer #likør #hjemmelaget

 

Tørking av kantarell i ovn

Så, der er jeg tilbake etter en lang, men god pause! Grunnet for mye stress i min hverdag og sykdom i nær familie måtte jeg prioritere bort alt, men nå som ting ser bedre ut på alle måter er jeg klar for å dele mer av deilige oppskrifter og forhåpentligvis inspirere andre til å kose seg på kjøkkenet! 

Nå er det jo min favoritt tid på året, nemlig tiden for å høste inn og sanke inn alt naturen har å by på av godsaker. Jeg har allerede laget en god del og vil dele dette utover sensommer og høsten, jeg kan friste med plommelikør, plommesaft og eplemost. 

Men først, tørket kantarell! Jeg tok en superkjapp tur på fredag ettermiddag og fant masse fin sopp. Tok en lenger tur igjen i går og når vi først fant skogens gull så fant vi masse! Vi var to stykker og det var mer enn nok for oss begge og mer enn det så i går kveld tok vi turen opp til svigerforeldre som fikk halvparten av mitt igjen. Enda hadde jeg igjen til to fulle brett tørket sopp og en stekepanne med kantareller som skal avkokes og fryses i sin egen kraft 😀 Så, kom dere ut i skogen, det er fortsatt MASSE mer der ute, kan være at jeg selv må ut en tur til! Jeg sier selvfølgelig ikke hvor jeg går, soppsteder er hellige og hemmelige... :-)

Slik gjør du:

Sett ovnen på 50 grader. Rens soppen med en god soppbørste og skjær av nederste del av stilken med rusk og rask. Skjær bort stygge deler av soppen og eventuelle markspiste deler (hele soppen trenger ikke være markspist). Skjær soppen i tynne skiver eller riv den fint med fingrene. Ha dette utover en stekeplate du har dekket med matpapir, pass på at de ikke ligger for tett. Ha brettet i ovnen med døren på gløtt. Jeg bruker en tresleiv for å holde døren passe inntil. Når soppen er helt tørr (dette tar en god stund!) lar du den avkjøles før du har den på tette glass. Tørket sopp er veldig holdbart og når du trenger den knuser du den enten som smaksforsterker over det du tilbereder, eller lar de svelle i vann/kraft til de har trukket tilbake væske og nærmer seg sin opprinnelige form. (Man kan jo også bruke en fancy tørkemaskin eller legge brettene på feks baderomsgulvet, men jeg synes ovnen fungerer utmerket!)


 

#matglede #matauke #høsting #skogensgull #kantareller #sopp #preservering

Hermetiske Pærer

Jeg vet om en hage med så mange pæretrær og sist jeg var i den hagen så jeg kasser på kasser med innhøstet frukt. Og enda var grenene tunge av pærer...

Heldige meg har fått en god del med meg hjem. Men hva kan man egentlig bruke pærene til? Syltetøy? Saft? Kaker? 

Jeg kjenner jo bare til åttitalls pærer på boks (med mindre man spiser de som de er... hvilket også er godt!)

Hermetisering er jo lurt, da vil jeg kunne ha pærene til langt utover høsten og vinteren, men jeg ville også ha en ny vri på det hele så jeg la til en kanelstang, og jammen ble det godt! Vaniljestang kan også fint brukes.

 

Du trenger:

 • Vann
 • Sukker
 • Pærer
 • Evt kanelstang eller vaniljestang

 

Skrell pærene og ta ut kjernehuset. Noen liker å ha det i, men jeg foretrekker og ikke ha med de harde bitene.

Del pærene i passe biter og ha de i en bolle med kaldt sitronvann  mens du skreller og skjærer resten slik at de ikke blir brune

Kok deretter opp vann & sukker, jeg liker å begrense sukkerinnholdet når jeg først lager hjemmelaget, så for meg holder det med 3-4 dl per liter med vann, dette blir mer enn søtt nok.  Når laken koker har jeg i pærene og trekker disse til de er møre, tiden avhenger av størrelsen du bruker på bitene. Jeg hadde ganske små pærer som var delt i to og hos meg tok det ca 5 minutter. Når pærene er møre har du disse over i rene varme glass av ønsket størrelse. Gi laken et nytt oppkok og hell så laken over frukten til den dekker. Tørk av kanten og skru lokket tett på. 

 

Server de hermetiserte pærene med vaniljeis og mørk sjokolade, for eksempel!

 


Er det noen som har noen gode ideer for hva annet man kan lage av pærene?

Det kommer nok flere pærer min vei og jeg vil ikke kaste noen av de!

 

 

"It is, in my view, the duty of an apple to be crisp and crunchable, but a pear should have such a texture as leads to silent consumption."
Edward Bunyard, 'The Anatomy of Dessert'

 

#pærer #preservering #oppskrift #frukt #hermetisering

Syltede Rødbeter

Om høsten er jeg stor fan av å gå ut i naturen og hente inn råvarene selv og så preservere de, bla ved sylting, safting, tørking, hermetisering. Hittil i år har jeg laget en god del av forskjellig og mer skal det bli! Så langt har jeg laget kirsebærkompott, kirsebærsyltetøy, kirsebærsaft (og enda ligger noen bær i fryseren som skal bli til deilig kirsebærlikør!), blåbærsyltetøy, eplesyltetøy, plommesyltetøy - og syltede rødbeter som i overskriften! Jeg er så heldig å ha en en svigerfar med grønne fingre og en bugnende hage så jeg blir forsynt med det ene og det andre av frukt og grønt fra sensommer til senhøst! Og alt jeg får liker jeg å preservere på et vis, av det jeg ikke får brukt opp der og da. Jeg har poser og kasser med frukt og grønt som enda skal tørkes og syltes og hermetiseres.

Jeg har lenge hatt noen beter liggende og ikke visst helt hva jeg skulle finne på med de. Det var en rødbete, en gulbete og en polkabete.
Snart er det jo jul (hurra!!) og da passer det jo fint med syltede rødbeter som tilbehør til diverse julemat? Jeg googlet litt forskjellige oppskrifter, ble forvirret og tenkte at jeg får bare prøve selv og la det stå til, jeg hadde jo bare 3 stk så det fikk være et prøveprosjekt.

I laken til kun tre beter brukte jeg:
- 1,5 dl vann
- 2 dl eddik 7%
- 1 dl sukker
- 1,5 ts tørket karve

Skylte og vasket de tre små betene og la de i en kjele med vann og kokte de til de var møre.
Deretter skrellet jeg de (etter avkjøling) og skjærte de i passe tykke skiver, litt tykkere enn en halv centimeter.
Hadde ingrediensene til laken (utenom karven!) i en kjele og gav det et oppkok til sukkeret var løst opp.
Avkjølte deretter laken. Hadde betene i et glass sammen med karven og helte over laken til det dekket.
På med tett lokk og så har jeg gjemt unna glasset i et mørkt skap der det skal få stå i minst to uker å godgjøre seg.

Siden jeg brukte 3 forskjellige beter var det i utgangspunkt et festlig syn med flott fargespill i glasset men rødbetene avgir så mye farge at alt vil nok ende opp mørkerødt uansett. Gleder meg til å prøve resultatet om en uke eller to! Blir det vellykket skal jeg definitivt legge mer rødbeter på glass og kanskje tilogmed variere med andre typer krydder og eddiker :D Og da skal jeg dele flere ideer her.

Det kommer flere innlegg fra matauke / preserveringen etterhvert. Må bare få tatt noen skikkelig bra bilder også.
Foreløpig får det duge med et mobilbilde av de stakkars 3 betene til koking ;)

 OPPDATERING! I går prøvesmakte vi på rødbetene til årets første julemat - og de var KNALLGODE! Til uken skal jeg definitivt ut og kjøpe mer beter og legge på glass, gjør jeg dette nå rekker det å bli ferdig til og bli årets spiselige julegave fra :) 

 

#mat #oppskrift #spiseligejulegaver #preservering

, Oslo

Velkommen til Helmetrocks Kitchen! Bloggen min vil i hovedsak handle om mat, derav navnet. Jeg elsker å kokkelere og eksperimentere på kjøkkenet og prøver hele tiden å finne frem til gode og sunne - men smakfulle og retter. Håper du vil finne inspirasjon hos meg til å prøve noe nytt Følg med!

hits